Historia sztucznych pereł

Mimo, że historia sztucznych pereł jest niesłychanie interesująca, to nie zastąpiły one w pełni pereł powstających w warunkach naturalnych, chociaż obecnie aż 30% pereł znajdujących się w handlu, to perły wyhodowane przez człowieka. Zwane są perłami sztucznymi. Pod koniec XIX wieku w Japonii rozwinęła się na szeroką skalę produkcja takich pereł. Sposób otrzymywania powłoki perłowej był jednak znany od dawien dawna, gdyż już w XVIII wieku Chińczycy stwierdzili, że bardzo małe przedmioty wprowadzone do wnętrza słodkowodnego małża pokrywały się po pewnym czasie masą perłową. Najczęściej wykorzystywano to zjawisko do uzyskania posążków perłowego Buddy.

W połowie XVIII wieku słynny szwedzki uczony Linneusz wykrył te same prawidłowości. Uległy one jednak zapomnieniu. Dopiero w końcu XIX wieku Japończyk Mikimoto wprowadził drobne kuleczki z masy perłowej do wnętrza tym razem morskich perłopławów. Konsultował jego prace japoński profesor zoologii Mitsukuri. Nie od razu uzyskano sukces, gdyż na początku uzyskiwano perły półkuliste, wprowadzając między płaszcz i skorupę małża kawałek masy perłowej w postaci półkuli i umocowując ją cementem. Po paru latach powierzchnia półkuli była pokryta nowymi warstwami masy perłowej i tu w’ sukurs przyszła nauka. W 1913 roku w Marburgu uczony niemiecki – zoolog Alverdes systematycznie badając proces powstawania pereł rozwiązał problem teoretyczny i praktyczny związany z ich narodzinami. Postawił tezę, że jeśli komórki nabłonka płaszczowego małża tworzą masę perłową oraz konchiolinę, to również te same komórki, przez wniknięcie w płaszcz perłopława, muszą utworzyć perłę. Udowodnił on to na drodze doświadczalnej, wszczepiając komórki nabłonka jednego małża perłopława w tkankę łączną drugiego. Po pewnym czasie od tej „operacji”, stwierdzał obecność masy perłowej otoczonej tkanką nabłonkową. Perła taka miała wygląd i kształt perły naturalnej. Japoński praktyk Mikimoto szybko dowiedział się o naukowych sukcesach niemieckiego zoologa. Już w 1914 roku rozpoczął próby według metody Ałverdesa, szybko uwieńczone pełnym sukcesem.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>